MERIAM RAYE...BOOOMMMMM

salam..
lg beberapa hri lagi bulan Rmanadhan akn berakhir..ini bmaksud syawal menjelma.
kali ni aku akan citer pasal meriam...
tau x ape meriam tu??
meriam ni adalah alat y dgunakn dlm peperngan,tp klo time raya djdikan alat pemeriah suasana terutama kt kg aku.. slalu ader perang meriam antra kampung..tu y syok..
slalu nya nk dkt raya..lepas terwih...slalunya, diorg akn pasng meriam paip bnyk2 kt surau..tp, klo kt surau punye cume bleh guna time mlm raya jer...
mlm raya,,, perang akn bermula..
so, aku n adik2 aku ske pasng meriam kt umah sndri..aku ade 2 buah meriam paip kot..aku pn xtau mane adik aku dpt paip2 besar tu..ape lg..kumpul duit wat beli carbait la..hehe..y best nye adik aku y mash sek rndh tu, buat meriam tin,,die cume amik tin susu dumex y besar..n then dh jd meriam tin..
nk tau cmner nk buat merian tu..mula2 kne korek lubang dlu untuk tnam meriam tu..sblum tu kne msukkn btang poko pisng..
sng jer..nk bnyi kuat, kne pndai timing..kne dgr bnyi carbait tu cmner, bru bleh cucuh api..
tp, nk maen kne hati2..
tkut nant menyshkn dri plak..heheh
k lah,,itu dhj..if ader ape2 nk tnye pasal meriam raya kkt aku tnye je la..

salam
kerist3rbang
23 september 2008
4.10 am


KaD RayEEE

kad raya adlah intrepretasi seseorg thdp hari raya dan luahn hati kpd seseorg y amt dhargai..
aku ingt lagi time kwn baik aku dlu, ajak aku bli kad raya untuk balak dier..besar gler kad tu n siap ader lagu raya lagi n ucpn i love u..harganya RM50.00..


namun, adkah kad raya releven skg..thun lepas aku hantar sms je kt kwn2 aku, ader gak kwn2 virtual aku hantr e-card.. konvensional kad , aku hantar cuma untuk family aku n family bf aku (dh jd x skng)..huh


so, skng ni ader ke org stil anta konventional kad raya?? bila imbas kembali antara kad raya y aku ingt smpi skng ialah dr penyanyi kesygn aku..ctnurhaliza..ape y biasa dtulis pd kad raya????
biasanya, ucapan hari raya, pohon ampun maaf, jemput dtg beraya, mintak duit raya, tnye puasa penuh x, moga pershabtan bpjgn,...



HoNdA cIViC typeR..,loVE u...

ni la kete impian aku...honda civic typeR...
Speed. Control. Perfection

huhu..thats the best...
. Powered by a naturally aspirated K20A 2.0 liter DOHC i-VTEC engine, it revs up to 8,000rpm with an output of 225PS (165kW) pushing 215Nm (21.9kg-m) of torque.


seat y sgr cmfortable....



nice cockpit..


RM200,000...harganya...mahal ker???but i will work 4 it...
salam
kerist3rbang
5.17 am
10 September 2008


BaZaR..Oh..BaZaR rAMaDHaN..

sepjg 5 hari puase, aku da g 4 bazar ramadhan di kaw shah alam. 1st rmadhan aku g bazar kt kg aku jer sbb aku blik kg...so, duit x kuar.
2nd rAmadhan, aku pg bazar kt depan Anjung7..aku pngil Bazar UNisel..heheh
best gak..ni 1st time ader bazar kt c2..mayb sebb influence bdk unisel y semakin rmai kot..time ni aku blanje sket je coz x bnyk plihan sgt..mungkin sbb bru lg kot
3rd ramadhan, aku g bazar PKNS, lg besar..rambang mata aku nk bli aper..last2 lbih RM10 gak aku blanje..punyer la sesak keadaan kt c2..ramai gler org..
ni antara pic y smpt aku amik.


4th Ramadhan, aku g bazaar seksyen 13 plak,,kt stadium..kali ni bazaar memng bapak besar..mcm2 ader jual..time aku pg hujan y agak renyai..tp walupn hujan,,rmai gler orng..
Payung btembung payung.. aku pg dgn lina, syima n saif. Lepas bli juadah, ketorg buka kt dataran,,pas2 trus semayng mghrib,isyak n terawih kt msjid negeri..best gak semayng kt sne.. ni pic2 y aku amik..



5th ramadhan..aku gseksyen 2 plak.. lina ckp, ni 1st time die g bazaar kt cni walauppn dh hmpir 3 thun duk cni..huhu..mkanan kt cni ok la n murah…aku blnje bnyk gak. Hari ni kteorg buka kt umah syima…ni antara pic nyer..



4 bazar dh pg..bg aku bazaar pling best kt PKNs la..variety makanan bnyk, murah plak tu..pling x best kt seksyen 13..dh la mahal..x sedap plak tu (mknan y aku bli jer). Ape2 pn..blan pose adalah bln untuk jmat blanje…so, jgn membazir…

salam

kerist3rbang

7.10 am

6 September 2008

MaLaM MerDEka MuZiKaL...

ni plak cter pasal merdeka..
ape erti merdeka???

Pada aku, merdeka ialah keadaan di mana pemikiran kita tidak lagi dikongkong oleh sesiapa pn. Kita berhak menentukan cara pemikiran dan berhak melontarkan idea masing2. korang yer mungkin berlainan dr aku..namun, pada aku ape y penting itu adalah penghayatan merdeka itu dan kita perlulah sedar diri untuk mempertahan kan kmerdekaan adalah lbih susah drpd mendapatkn kemerdekaan..
Sempena bulan kemerdekaan ini, GPMS Unisel Shah Alam ader wat Malam Merdeka Muzikal. Walaupn aku bkn AJK progrm namun sbg ahli aku tlong r ape y patut. Agak membanggakan pada aku krna khadiran n sokongan pelajar unisel y sgt supportive. Penuh panggung tau..macm2 ader waktu mlm muzikal ni..aku tgk muka pemangku NC pn cm hepi jer dgn tentative program..sambil berhibur, kita dpt mnghayati kmerdekaan..
Kat cni aku selitkan gmbar2 time merdeka muzikal..video pn ader..

video

Syabas pd GPMS y tlh membangkitkn semangat merdeka kt Unisel pd thun ini..tahniah...

salam

kerist3rbang

1.03 pm

3 september 2008

RedANg IsLaND CoNSerVaTioN LeARnING pROgRAm 2


Salam..
Skang aku nak cter sket pasal Pulau Redang. Pulau Redang ni sebenarnye ialah gugusan 9 buah pualu iaitu Pulau Redang, Pulau Lima, Pulau Paku Besar, Pulau Paku Kecil, Pulau Kerengga Kecil, Pulau Kerengga Besar, Pulau Ekor Tebu, Pulau Ling dan Pulau Pinang. Semua pulau2 ini membentuk satu marine park yang sngat cantik..cantik gler. Kat kawasan marine park ni, kita bley snorkelling ataupn wat scuba diving. Syok gler time aku g sane dulu. Rase x nk kuar dr air coz tgk keindahn coral2 y ader.

Kt sne gak ader turtle sanctuary iaitu tempat diorg wat insitu conservation iaitu pemeliharan secara natural telur2 penyu.. aku da g tmpat tu n sbenarnya ank2 penyu dah menghadapi ancaman untuk hdup since masa telur lag..dgn karenah manusia y x panh jemu nk makn telur die..dgn semut2 or pemangsa2 y lain..so, percentage ank penyu untuk idup memng sgt rndh, sbb tu penyu bertelur 12 kali dalam setahun, sekali bertelur bley dap smpai 100 biji...
ni aku bg tgk gmbr2 time aku n kwn2 aku g redang...

time nk lepaskn ank penyu

awe n sham ngah snorkeling

azmi, zul n jambu ngah sronok ngan snorkeling set diorg

pemandangan dr ats kwn2 aku snorkeling

syima, aku n lina ngah jln2 kt pantai

ni..aku xley nk komen...sronk sgt jumpe pkok kot...

Sempadan Taman Marin telah di ishtiharkan sepanjang 2 nautika miles (3.7 km) daripada pantai Pulau Redang,Pulau Lima, Pulau Ekor Tebu and Pulau Pinang. Semua pulau yang berdekatan seperti Pulau Perhentian Besar, Pulau Perhentian Kecil, Pulau Lang Tengah, Pulau Kapas and Pulau Susu Dara juga di lindungi dan di gazetted sebagai Taman Marin. Pihak pengurusan Tman Marin telah terlibat dalam melindungi hidupan marin dan ekosistemnya seperti terumbu karang daripan sisa kegiatan manusia.

salam
kerist3rbang
1.21 pm
2 september 2008